donderdag 16 augustus 2012

Quinoa Linzen burgers

Vegetarische burgers zijn een perfecte gerecht voor in de overgangsperiode van de gebruikelijke, misschien al vegetarische voeding naar de Raw & Alkaline dieet. Het is een gerecht wat makkelijk te serveren  is voor iedereen, ook voor gasten die niet perse rauw of veganistisch willen eten.

                            

Vaak is de vraag hoe je als veganist aan je eiwitten komt?! Helaas wordt het ons niet geleerd dat het gewoon simpel en smakelijk kan, door bv. een product als quinoa te kiezen hoef je nergens meer druk om te maken. Andere optie is hennepzaden, ook een volledige proteïne. Ze bevatten alle essentiële aminozuren die je lichaam nodig heeft en niet zelf kan aanmaken. Het enige wat we niet kunnen vervangen is vit. B12, alleen  te vinden in dierlijke produkten  en zal deze in de vorm van supplementen moeten worden genomen.

Deze burgers zijn een bron van eiwitten en voedingsstoffen, door de combinatie van quinoa en linzen ben je verzekerd van complete eiwitten die je dagelijks nodig hebt. En natuurlijk smaken ze heerlijk, vooral zoals nu lekker buiten eten!

Voor mensen die nieuw zijn met het rauw en alkaline rijke dieet is het makkelijkst om je rauwe portie groente s'avonds in de vorm van een heerlijke verse salade binnen te krijgen en je lichaam de nodige levende energie te geven om te stralen!  Er is zoveel keus aan soorten sla en groene bladgroente, aangevuld met rauwe groente in alle kleuren van de regenboog. :-)


Er zijn zoveel combinaties mogelijk om een burger te maken, en eerlijk gezegd was de bedoeling om hier ook een prachtige bio courgette doorheen te raspen. Aangezien het feit dat ik eigenlijk het liefst alles rauw wil eten, alles wat niet gekookt moet zijn zoals quinoa en linzen, heb ik besloten om van de courgette een heerlijke salade te maken en daardoor alle nutriënten en voedingsstoffen levend en heel te houden. Dit is dus een heerlijke, eiwitrijke, alle aminozuren bevattende burger, die ook makkelijk is om in te vriezen.


de ingrediënten voor 6 grote  Quinoa Linzen Burgers zijn,



1/2 kop quinoa, koken 
1/2 kop rode linzen, koken
1 uitje, fijn gesnipperd
1 teentje knoflook, geperst
2 stengels bleekselderij, fijn gesneden
1 EL kokosnoot olie of olijfolie
handvol peterselie
2 EL aardappelzetmeel
1 EL sesamzaad
1 tl paprikapoeder
1 EL citroensap
zeezout en peper naar smaak
kokosolie om in te bakken

Fijngesnipperd uitje, knoflook en de selderij even bakken in de kokosolie en van het vuur halen.
Hier meng ik de gekookte quinoa, linzen, en alle andere ingrediënten doorheen. Het moet een samenhangend geheel worden, niet te papperig. Het beste is om het een half uurtje in de koelkast te laten opstijven, makkelijker voor het bakken. Ze kunnen ook zo de vriezer in, ik maak er altijd extra veel van, het is wel ZO handig om ze klaar te hebben liggen.



Ik gebruik eigenlijk voor alles wat ik bak kokosnoot olie, het kan tegen hoge temperaturen zonder dat er
chemische veranderingen plaats vinden, en het heeft een heerlijke zachte smaak.
Deze burgers zijn wel iets zachter van structuur dus je moet het op een lage vuurtje bakken, en pas keren wanneer de ene kant helemaal bruin gebakken is. Mocht het iets uit elkaar willen vallen, kan het met een spatel eventueel "gerepareerd" worden.




Wij hebben heerlijk in de tuin gegeten en deze burgers met een GROTE salade geserveerd en een in de schil geroosterd aardappel met knoflook. Het was deze keer een combinatie van rucola, romaine sla, tomaten en paprika's, geraspte wortels en wat fijngesneden kruiden. Er zat een simpele dressing bij, één van mijn favorieten en eigenlijk lekker bij alle soorten sla.Het is  een soort basis dressing gemaakt van olijfolie, soms hennep olie, citroensap, kokosbloesem suiker, zout en peper in een potje en flink schudden! Klaar!


Allemaal een fijne dag,
Veel energie, plezier en lekker eten!








kijk ook bij


Schrijf je nu in en ontvang een welkomst mail van mij in je mail box met de 3 makkelijkste manieren om meteen meer groente toe te voegen aan je dagelijkse dieet! Stuur me een berichtje met je e-mail adres!
Je ontvangt een mailtje elke keer een nieuw bericht op de blog verschijnt.

Stay connected!

Je kunt me ook volgen en delen op Facebook, Tina's raw alkaline diet! https://www.facebook.com/tinas.rawalkalinediet

4 opmerkingen:

  1. very nice! Ik ben ook voor de kokosolie, gewoon geweldig spul is het. de burgers zien er heerlijk uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank e Dark Sky voor je reactie en compliment! Hier ook DOL op kokos in alle vormen en manieren en het is ook nog zo goed voor je, perfect! De burgers zijn ook yummie, ik vries er altijd een paar extra in, handig! Fijne avond, Tina

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Klinkt goed Tina!!
    Wat kan ik pakken ipv aardappelzetmeel?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. ps en kan ik ook voorgekookte quinoa gebruiken?

    BeantwoordenVerwijderen